Veel organisaties zijn wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten die hun vrijwilligers beschermt tegen zowel lichamelijke schade die ze oplopen tijdens hun activiteiten als de gevolgen van ongevallen die ze mogelijk zelf veroorzaken.

Als vrijwilliger kun je op twee manieren deelnemen aan activiteiten:

Individueel vrijwilligerswerk zonder organisatie

Als je als vrijwilliger werkt buiten een organisatie, bijvoorbeeld door een buurman te helpen met boodschappen of door alleenstaande senioren te bezoeken, geldt het volgende:

  • Schade die je anderen toebrengt, kan worden gedekt door je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA Familiale).
  • Voor verwondingen die je zelf oploopt, kun je rekenen op vergoeding van je ziekenfonds en eventueel je persoonlijke ongevallen- of hospitalisatieverzekering.

Vrijwilligerswerk via een organisatie

Als je vrijwilligerswerk doet voor een organisatie, zijn sommige organisaties wettelijk verplicht om verzekeringen af te sluiten die je beschermen tegen ongevallen die je zelf veroorzaakt of tegen lichamelijke schade die je tijdens je vrijwilligerswerk oploopt.

Het is belangrijk om bij de organisatie waar je als vrijwilliger werkt, te informeren naar de verzekeringen die voor jou van toepassing zijn. Vraag altijd bij de organisatie waar je als vrijwilliger werkt, welke verzekeringen je dekken.

Terug naar overzicht