Goed nieuws voor wie een huis koopt. Vanaf 1 januari 2025 worden de registratierechten bij aankoop verlaagd van 3 naar 2 procent. Hierbij geldt de datum van het verlijden van de authentieke akte en niet die van het compromis.

Het nieuwe regeerakkoord is een feit. En daarmee zijn er ook een aantal nieuwigheden voor wie een huis koopt. Om te beginnen is er alvast goed nieuws, want het verkooprecht beter gekend als registratierechten – daalt van 3 naar 2 procent. Voorwaarde is wel dat het om de enige en eigen woning gaat.

Het standaardtarief bedraagt in Vlaanderen 12 procent, maar sinds begin 2022 is er een verlaagd tarief van 3 procent voor wie een gezinswoning koopt. Dit tarief wordt vanaf januari volgend jaar opnieuw verlaagd, naar 2 procent.

Datum verlijden authentieke akte telt

Belangrijk hierbij is dat de aktedatum telt en dus niet de datum van het sluiten van de onderhandse verkoopovereenkomst (compromis). Dit betekent dus dat er geen enkele reden is om je aankoop uit te stellen. Doorgaans zijn er vier maanden tussen het ondertekenen van het compromis en het verlijden van de authentieke akte. Wie vandaag dus een compromis ondertekent, geniet van het verlaagde tarief.

 

Bron: www.spotto.be

Terug naar overzicht