Veiligheid en gezondheid zijn permanente aandachtspunten op de werkvloer. Hoe spendeer je hier voldoende aandacht aan?

Zorg voor voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Voorzie daarom je medewerkers van de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsbrillen, helmen, handschoenen, oordopjes of mondmaskers, zodat ze veilig aan de slag kunnen.

Regelmatige inventarisatie van arbeidsrisico’s

De risico’s op de werkvloer kunnen veranderen. Daarom is het belangrijk om ze regelmatig te inventariseren. Stel een plan van aanpak op en werk de geïdentificeerde risico’s systematisch weg. Betrek je werknemers bij het proces, bijvoorbeeld via preventiemedewerkers of een vertrouwenspersoon.

Breng wat groen in de werkruimte

Planten zoals sanseveria, bananenplanten, bamboe of cactussen brengen niet alleen sfeer, maar zuiveren ook de lucht en zijn makkelijk te onderhouden. Zo creëer je een prettige werkomgeving.

Zorg voor een gezonde werkhouding

Voorkom rugklachten bij je medewerkers, ook bij kantoorwerk. Voorzie verstelbare bureaustoelen, zit/sta-bureaus en monitoren op de juiste hoogte, zodat een gezonde werkhouding gemakkelijker wordt.

Stimuleer trapgebruik

Genoeg bewegen is vaak lastig, zeker op het werk. Moedig je medewerkers aan de trap te nemen door motiverende spreuken of grappige afbeeldingen in de traphal op te hangen.

Beperk overuren

Lange werkdagen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Beperk overwerken tot een minimum. In drukke periodes is het soms onvermijdelijk, maar zorg ervoor dat medewerkers buiten deze tijden zoveel mogelijk op tijd naar huis gaan.

Vestig aandacht op toilethygiëne

Goede handhygiëne helpt de verspreiding van virussen te voorkomen. Voorzie zeepdispensers en handdoekautomaten of handdrogers in elk toilet.

Terug naar overzicht